Social Icons

Pages

Monday, February 4, 2013

Ikan Koi penyeri hidup..(^_^)





Ayah saya seorang penggemar kepada membela ikan koi...sampaikan saya pn dah mula meminatinya...huhuhu...adalah sedikit sebanyak yang saya tahu pasal ikan koi ini...ikan koi atau "japanese carp" adalah seekor ikan yang mempunyai corak  dan warna di badan yang sangat unik...ia sangat sesuai dibela bagi mencantik dan mengindahkan lagi halaman rumah kita..ia boleh hidup dalam jangka masa yang lama...



di jepun,ikan koi diberi nama mengikut corak dan warna yang ada pada badannya contohnya:



  • Kohaku: corak warna merah pada badan yang warna putih
  • Bekko: corak warna hitam pada badan warna putih
  • Showa Sanshoku: corak warna putih dan merah pada badan warna hitam
  • Kigoi: badan keseluruhannya b'warna kuning keemasan
  • Hajiro: badan keseluruhannya b'warna hitam
  • Tancho: corak merah hanya pada bahagian atas kepala ikan yang berbadan b'warna putih..

        Inilah sebahagian nama yang diberikan oleh orang2 di jepun..banyak lagi sebenarnya..x larat saya nak sebut semuanya...huhuhu...ikan koi ini sangat jinak jika dibela dan dimanjakan dengan baik sehinggakan boleh dibelai dengan tangan kita..Ikan koi ini juga membesar mengikut keluasan dan kedalaman air...semakin luas dan dalam air,semakin cepatlah ia membesar...


 berikut adalah gambar2 ikan koi yang ada di dalam kolam di rumah ayah saya.
ikan koi ni semua yang tempatan punya,yang import punya harganya mahal..

ada perbezaan antara ikan koi tempatan dan ikan koi yang import..ikan koi import badannya lebih gemuk dan kepala nya lebih bulat..yg tempatan badannya kurus sedikit dan kepalanya cekung sedikit...hehehe..




ini pula adalah makanan ikan koi..yang ini jenis growth(pertumbuhan)...
ada makanannya yang jenis colour enhancer dan spirulina...

inilah sedikit sebanyak yang dapat saya ceritakan..semoga kita sentiasa mencintai dan mengagumi kebesaran & kehebatan ciptaan Allah s.w.t..k assalamualaikum...
 

Ikhlas diceritakan oleh Blogger bru nk up...huhuhu...

No comments:

Post a Comment